سی دی ان یا CDN چیست

CDN یا سی دی ان چیست؟ | تا 30% افزایش سرعت و امنیت وب سایت

بالا آمدن کند صفحات سایت می تواند آسیب بزرگی به اعتبار سایت باشد.در این مقاله سعی بر آموزش کامل cdn شده است.
گروه همیار سایت
گروه همیار سایت

لیست محتوای این مطلب

CDN یا سی دی ان چیست؟

سی دی ان یا CDN به طور خلاصه و عامیانه آن CDN بخش مهم و جدایی ناپذیر سایت های جدید می باشد. در این مقاله سعی داریم با نگاه دقیق به CDN ها و تعریف آن ها را یاد بگیریم تا بتوانیم با آن ها کار کنیم.
متنی که الان شما در حال مطالعه آن هستید با استفاده از سی دی ان ( CDN ) مدیریت می شود تا در سریع ترین زمان ممکن برایتان نمایش داده شود. سوال اصلی اینجاست که CDN یا سی دی ان چیست؟ سی دی ان (CDN) چگونه کار می کند؟برای افزایش سرعت سایت چگونه از سی دی ان (CDN) استفاده کنیم.

تعریف لغوی و کلی از شبکه تحویل و توزیع محتوا

CDN : یا Content Delivery Network  به معنی شبکه جهانی ای از سرور ها است که کمک می کند تا محتوا با بیشترین امنیت و بالاترین دسترسی و با بیشترین سرعت ارائه شود .
اجازه دهید تعریفی ساده تر ارائه دهیم .
فرض کنید بر روی اپلیکیشن اینستاگرام هستید و قرار است عکسی را برای شما به نمایش بگذارد. سرور های شرکت فیسبوک در شهر های مختلف جهان وجود دارند. طبیعتا اگر از سرور های کشوری مثل آمریکا برای شما اطلاعات ارسال شود زمان زیادی طول می کشد تا به دست شما برسد ولی اگر همان اطلاعات از سرور های کشور ترکیه گرفته شود طبیعتا بسیار سریع تر به دست شما که در ایران هستید می رسد.
در فضایی که دیگر هر کسب و کاری آنلاین شده است نیاز به داشتن امنیت و سرعت پارامتر بسیار مهم تری تبدیل شده است.

سی دی ان (CDN) ها چگونه باعث افزایش سرعت سایت می شوند؟

همان گونه که اشاره کردیم سی دی ان (CDN)  با ایجاد یک شبکه هماهنگ باعث سرعت بخشیدن به رد و بدل کردن اطلاعات سرور های شما می شود.
هرکدام از سرورهای موجود در شبکه تحویل محتوا یک  Point of Presence یا PoP در یک نقطه جغرافیایی قرار می دهد تا سریعتر با کاربران نزدیک به آن ناحیه ارتباط برقرار کند.

cdn CDN یا سی دی ان چیست؟ | تا 30% افزایش سرعت و امنیت وب سایت

همانگونه که در تصویر بالا مشاهده می کنید ما یک سرور اصلی و تعدادی PoP داریم که در نقاط مختلف جهان حضور دارند.
اطلاعات از محل اصلی برای آن ها ارسال و ذخیره می شود تا در زمان لازم با سرعت بیشتر برای کاربران آن ناحیه نمایش داده شود.
حالا اگر کاربران از سایت ما اطلاعاتی را بگیرند به جای گرفتن آن از سرور اصلی سایت، از سرور CDN نزدیک به آن ناحیه جغرافیایی اطلاعات را گرفته و همین کار باعث افزایش سرعت سایت می شود.
حلا صفحه شما سریع تر لود می شود و کاربران سایت خوشحال تر به نظر می رسند 🙂

فرض کنید شما دارای یک پیج فروشگاه اینترنتی در اینستاگرام با فروش خوب هستید ، آیا باز هم باید به فکر هزینه راه اندازی فروشگاه اینترنتی با همیار سایت باشید ؟ دلایل بسیار زیادی وجود دارد که باعث می شود یک فروشگاه اینترنتی ، شما را به سطح بسیار بالاتری از فروش و اعتبار برساند.

بقیه کاربرد ها و عملکرد های سی دی ان CDN یا شبکه تحویل محتوا

همانطور که اشاره شد اصلی ترین کاربرد سی دی ان (CDN) افزایش سرعت بالا آمدن صفحات سایت است.کاری که با ذخیره سازی موقت (cache) بر روی نزدیک ترین سرور های موجود انجام داده  تا باعث افزایش سرعت سایت شود.
اما این تنها کاربرد آن ها نیست و می توان از آن ها کاربرد های پیچیده تری هم دید .

افزایش دسترسی وب سایت با سی دی ان CDN

افزایش پایداری و دسترسی وب سایت ها از دیگر نتایج خودکار استفاده از CDN سی دی ان CDN است.
اولین تعریفی که می توان از پایداری برای وب سایت داشت این است که در هر زمانی در دسترس بوده و توانایی این را داشته باشد به کاربران وب سرویس دهد.
با افزایش تعداد کاربران سایت شما نیازمند افزایش تعداد سرور ها و دیتابیس های خود هستید طبیعتا در این زمان درخواست های بسیار زیادی به سرور های شما ارسال می شود همانگونه که در بسیاری از سایت های ایرانی باعث خارج از دسترس شدن سایت می شوند.
در این زمان همان طور که در عکس پایین مشاهده می کنید ترافیک زیادی به سایت شما وارد نمی شود و بلکه از طریق سی دی ان CDN ها و از طریق cahce ها مدیریت شده و جواب داده می شود .

عمل نکردن و خارج شدن سرور های سایت از دسترس

اما نکته مهم تر در مورد شبکه تحویل محتوا زمانی است که محتوا در حافظه موقت (cache) ذخیره می شود.
در این زمان حتی اگر سرور های اصلی سایت از کار بیافتند اصلا جای نگرانی نیست و CDN ها به جای سرور اصلی به تحویل محتوا ادامه می دهند.
این درست زمانی است که شما در حال برطرف کردن مشکلات سرور های خود هستید ولی همچنان سایت در دسترس است.

افزایش امنیت سایت یا سی دی ان CDN

مورد بعدی شبکه تحویل محتوا (CDN) افزایش امنیت سایت است که بیشتر در شرکت ها و سایت های بزرگ مورد توجه قرار می گیرد.
همانگونه که در عکس زیر اشاره شده است وقتی که   CDN ها اولین مرحله و اولین لایه است که اطلاعات و درخواست ها را از کاربران دریافت می کند طبیعتا اولین لایه دفاعی هم در برابر حملات بر روی وب سایت مخصوصا حملات DDoS می باشد.
در این زمان شبکه تولید محتوا  (CDN) ترافیک های مفید و غیر مفید را از هم جدا کرده و تنها در خواست های خوب را به سرور اصلی شما بر می گرداند.

نگاهی تخصصی تر به امنیت سایت

طبیعتا بحث امنیت سایت از مباحث پیچیده و مهم وب سایت ها به شمار می آید که گروه همیارسایت تلاش دارد با ایجاد امن ترین سایت های مبتنی بر CDN ها سایت های با بالاترین امنیت را به کاربران خود ارائه دهد.

استانداردها و افزودنی های سی دی ان CDN ها

مسدود کردن پورت های غیر از http(رایگان)

بسیاری از ویژگی های CDN ها به صورت عمومی در دسترس است و از ویژگی های کلی سی دی ان CDN حساب می شود.

افزودنی های پولی شبکه تحویل محتوا CDN

در این مرحله ما به افزونه هایی پیشرفته و دقیق تر برخورد می کنیم که بیشتر برای شرکت های بزرگ که سرمایه گذاری زیادی دارند مورد استفاده قرار می گیرد.

Bot Protection
Web Application Firewall (WAF)
DDoS protection

این افزونه ها گران قیمت هستند و کاربرد های پیچیده تری دارند و تنظیم کردن آن ها نیاز به تلاش بسیار زیادی دارد.
این افزونه ها توسط شرکت هایی که نیاز به آن دارند و پس آن بر می آیند استفاده می شوند. پس بهتر است اگر سایت شما بسیار بزرگ نیست از استفاده از این افزودنی ها صرف نظر کنید.

مزایای کلی استفاده از سی دی ان CDN ها

افزایش seo و بهبود رتبه سایت در گوگل

طبیعتا گوگل سایت هایی با سرعت و امنیت بالا ترجیح می دهد و امتیاز مثبت بالای را برای این سایت ها قرار میدهد.

بهبود تجربه ی کاربری سایت

بهبود تجربه کاربری یا UI باعث ایجاد تعامل مثبت کاربران با وب سایت می شود که هم در سئو سایت و هم در ایجاد وفاداری در بین کاربران تاثیر زیادی دارد.

کاهش مدت زمان لودینگ و بافرینگ (Buffering) ویدئوهای آنلاین و عکس های سایت

عدم مواجه شدن با ترافیک های سنگین به خاطر وجود سرورهای مختلف به ازای یک سرور

چه نوع محتوایی را می توان از طریق سی دی ان (CDN) تحویل داد؟

عموما تمامی محتوای داخل یک سایت را می توان با استفاده از شبکه تحویل محتوا مدیریت کرد. اما سوالاتی پیش می آید که چه مدتی می توان محتوا را در CDN ها ذخیره کرد.

فرض کنید سایت فروشگاهی دارید و دو کاربر انلاین دارید که روی صفحه یک محصول (مثلا کفش) هستند.برای هر دو آن ها بدون در نظر گرفته ناحیه جغرافیایی آن ها مطالب یکسانی نمایش داده می شود.
در چنین محتوا هایی که به ازای هر کاربر خاص محتوا تغییر نمی کند استفاده کردن از CDN ها گزینه مناسبی به نظر می رسد.
در این حالت استفاده از سرور های خود سایت یا از سی دی ان CDN می تواند نتیجه یکسانی داشته باشد چون شما از مطلب و محتوای یکسانی استفاده کرده اید .
این مطالب که تغیر نمی کنند مطالب static یا ایستا گفته می شود.

 

نمایش محتوا دلخواه با استفاده از سی دی ان (CDN)

 به این فکر کنید در نطر دارید قیمت هر محصول متناسب با ناحیه حغرافیایی تغییر کند و برای شهر های دورتر هزینه حمل و نقل بیشتری در نظر بگیرید.
بنابراین می توانید محتوای متفاوتی برای هردو کاربر سایت که در مناطق مختلفی هستند در نظر بگیرید و تجربه خرید کامل تری را برای خریداران به وجود بیاورید.
چنین محتوا هایی را محتوای پویا می گوییم. زمانی که شما مطالب خاص و ویژه ای رابرای هر کاربر نمایش می دهید در واقع از مطالب و محتوای پویا استفاده کرده اید.

ذخیره کردن چنین مطالبی در CDN ها کار بسیار سختی حساب می شود. در نظر بگیرید شما مطلب یا محصولی را قرار بود تا 8 شب نمایش دهید ولی با استفاده از ذخیره موقت CDN ها تا ساعت 9 شب در سایت باقی مانده است. این کار باعث فروش ناموفق یا تجربه بد برای مشتریان شما می شود.
بعضی مطالب و تخفیف ها را می شود کامل و بدون مشکل تا ساعت ها در شبکه تولید محتوا یا CDN ها ذخیره سازی کرد ولی بعضی مطالب نیازمند تغییر زود به زود هستند.

 

حافظه پنهان شبکه تولید محتوا یا CDN cache چگونه به روز می شود؟

ما محتوا را در CDN ها ذخیره کردیم تا به کاربر نشان دهیم و به این شکل سرعت بالا آمدن سایت را بیشتر کنیم.این کار برای گوگل نیز ارزشمند است.
بیایید سری به گوگل بزنیم. Google PageSpeed گوگل با ابزار های دقیق و مختلف سرعت سایت شما را اندازه گیری می کند.
گوگا برای استفاده نکردن از cache های مناسب شما را جریمه می کند.
شما باید کاملا بر روی زمان ماندن مطالب در CDN ها مسلط باشید و در صورت تغییر محتوای سایت بتوانید در زمان مناسب آن را کنترل کنید و در زمان درست به روز رسانی شوند.

بیایید به مثال قبلی خود برگردیم زمانی که محتوای مربوط به فروشگاه خود را تغییر می دهید و روی سرور خود تغییر می کند ممکن است طول بکشد تا دستورات به CDN ها برسد.
در این بین استاندارد هایی برای به روز رسانی کش ها وجود دارند که باید با تمرکز روی آن ها اطمینان حاصل کنید که cache های شما به روز هستند.

پایان کار با CDN ها

استفاده کردن از شبکه تحویل محتوا CDN بستگی به کار شما دارد.می تواند برای شما عالی باشد یا تاثیر زیادی نداشته باشد.البته حتما باید توجه داشت باتوجه به محدودیت ها امکان استفاده از CDN ها برای ایرانی ها می تواند نتایج منفی تری داشته باشد.
اما سی دی ان (CDN) می تواند برای هر وب مستر یا صاحب تجارتی که دارای یک وب سایت و یا حتی یک اپلیکیشن موبایل است سودآور و کاربردی باشد.

hamyarsite cover blog2 CDN یا سی دی ان چیست؟ | تا 30% افزایش سرعت و امنیت وب سایت
سی دی ان یا CDN چیست
امتیاز شما :

۸ پاسخ

  1. سلام ممنون از مقاله خوبتون من همیشه واسم سوال بود سی دی ان چیست ، الانم افزایش امنیت سایت با سی دی ان CDN رو حتما اجرا می کنم رو سایت خودم.

  2. سلام تاثیر روی سرعت سایت توسط سی دی ان چیست ؟ CDN می تواند باعث افزایش سرعت و سئو سایت شود ؟ ممنون از شما

  3. چه نوع محتوایی را می توان از طریق سی دی ان (CDN) تحویل داد؟ یعنی تمامی محتوای داخل یک سایت را می توان با استفاده از شبکه تحویل محتوا مدیریت کرد ؟

    1. سلام همانگونه که اشاره شد عموما تمامی محتوای داخل یک سایت را می توان با استفاده از شبکه تحویل محتوا مدیریت کرد.اما سوالاتی پیش می آید که چه مدتی می توان محتوا را در CDN ها ذخیره کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *