فرمت WebP یک فرمت تصویر بسیار پیشرفته است که توسط گوگل توسعه داده شده است. این فرمت تصویری راه حلی مؤثر برای کاهش حجم فایلهای تصویری با حفظ کیفیت است. WebP از فشردهسازی بدون افزایش دستهبندیها (lossless) و فشردهسازی با افزایش دستهبندیها (lossy) پشتیبانی میکند.
در فشردهسازی بدون افزایش دستهبندیها، فرمت WebP قادر است تصاویر را با حفظ کامل جزئیات و بدون هیچ از دست دادنی فشردهسازی کند. این بهترین حالت برای تصاویری است که نیاز به حفظ دقیق رنگها و جزئیات دارند، مانند تصاویر شفاف (transparency) و تصاویر معمولی.
در فشردهسازی با افزایش دستهبندیها، فرمت WebP از روشهای فشردهسازی با افزایش دستهبندیها مانند الگوریتم VP8 استفاده میکند. این روش، تصاویر را با کاهش کیفیت و حذف برخی جزئیات غیرمحسوس فشردهسازی میکند تا حجم فایل کاهش یابد. این حالت مناسب برای تصاویری است که کیفیت بالا دارند و از اهمیت کمتری برخوردارند، مانند تصاویر وب و تصاویری که برای نمایش در اینترنت استفاده میشوند.
تصاویر webp نیز مانند بقییه فرمت عکس ها مانند، jpg و png در سیستم شما باز میشوند و میتوان آنها را مانند بقییه عکس
ها ذخیره کرد و با برنامه های موجود مثل فوتوشاپ فرمتشون را تغییر داد و در جاهای دیگر بکار برد.
WebP پشتیبانی شده توسط برخی از مرورگرهای مدرن مانند گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس و مایکروسافت است و اجازه میدهد تا تصاویر WebP بدون نیاز به تبدیل مجدد به فرمتهای دیگر بارگذاری و نمایش داده شوند.
برای مثال در طراحی سایت شرکتی که از عکس های زیادی استفاده میشود و حالت بصری دارد بهتر است از فرمت webp برای عکس های خود استفاده کنیم تا هم سایتی زیبا و هم پر سرعت داشته باشیم.
اگر شما میخواهید تصاویر خود را به فرمت WebP تبدیل کنید، میتوانید از ابزارها و برنامههایی مانند روشنت (cwebp)، ابزار تبدیل تصویر غیررسمی گوگل، و برنامههای دیگر برای انجام این کار استفاده کنید.
تاریخچه فرمت webp
فرمت WebP نسبتا جدید است و به سال 2010 برمی گردد. On2 Technologies شرکتی است که توسط گوگل خریداری شده است و این فرمت را ایجاد کرده است.
هر فایل WebP از داده های تصویر VP8 یا VP8L تشکیل شده است. در طول سالها، این فرمت برای همگامی با تغییر عادتهای کاربر و روندهای دیجیتالی جدید تکامل یافته است. گوگل در سال 2011 پشتیبانی از انیمیشن و شفافیت را اضافه کرد و این فرمت اکنون با مرورگرهای وب فراتر از محصولات گوگل سازگار است.
Google Chrome بطور بومی از WebP و سایر مرورگرهای وب مانند Firefox، Edge و Opera پشتیبانی می کنند. با این حال، توسعه دهندگان و طراحان وب را نیز تشویق می کند تا ابتدا فایل های PNG و JPEG را به WebP تبدیل کنند تا زمان بارگذاری یا باز شدن صفحه را کاهش دهند.
مرورگرهایی که از فرمت webp پشتیبانی میکنند
علاوه بر گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس و مایکروسافت که از فرمت webp پشتیبانی میکنند، برخی از مرورگرهای دیگر نیز از فرمت WebP پشتیبانی میکنند. که در ادامه به معرفی این مرورگر ها میپردازیم:
- مرورگرهای بر پایه Chromium: علاوه بر گوگل کروم، مرورگرهایی که بر پایه Chromium ساخته شدهاند، مانند اوپرا و براوزر (Brave) نیز از فرمت WebP پشتیبانی میکنند.
- مرورگرهای موبایل: مرورگرهای موبایل مانند Safari بر روی دستگاههای iOS و مرورگرهای استفاده شده در تلفن های هوشمند اندروید نیز از فرمت WebP پشتیبانی میکنند.
اما با تمام توصیف ها اینترنت اکسپولر از فرمت webp پشتیبانی نمیکند با اینکه همونطور که گفتیم اکثر مرورگرها از این فرمت پشتیبانی میکنند.
با این حال، باید توجه داشت که همه نسخهها و تنظیمات مرورگرها ممکن است متفاوت باشند و پشتیبانی از فرمت WebP در همه موارد تضمین نمیشود. در صورت استفاده از تصاویر WebP در وبسایت خود، بهتر است اطمینان حاصل کنید که پشتیبانی از این فرمت توسط مرورگرهای مورد نظرتان انجام گرفته باشد.
فرمت webp در وردپرس
یکی از پرطرفدارترین و راحت ترین روش های طراحی سایت که نیاز به کدنویسی ندارد، طراحی سایت وردپرسی است و اما وردپرس از فرمت webp پشتیبانی نمیکند و این خیلی تعجب آور است و اگر آن را بارگذاری کنید با خطا مواجه میشوید با اینکه وردپرس از فرمت های زیاد و مهمی پشتیبانی میکند جای تعجب داشت که چرا از این فرمت مهم و کاربردی پشتیبانی نمیکند.
جای نگرانی نیست چون با استفاده از افزونه webp express میتوانید این مشکل را حل کنید. این افزونه در کتابخانه WebP Convert برای تبدیل عکس به webp استفاده می شود. WebP Convert میتواند عکسها را با استفاده از راه های مختلف تبدیل نماید. راه های تبدیل عبارتند از: cwebp، gd، imagick. این افزونه با تبدیل فرمت ها، مشاهده تصاویر سایت شما را که با فرمت webp هستند برای افرادی که از Safari استفاده می کنند ممکن می سازد.
مقایسه فرمت webp با دیگر فرمت ها
از نظر ظاهری تفاوتی در این فرمت عکس webp با دیگر فرمت ها وجود ندارد اما برای آپلود عکس ها در سایت بسیار کاربردی است. تفاوت اصلی این فرمت با دیگر فرمت ها در مقایسه حجم آن عکس ها است که میتواند حداقل تا 50 درصد کاهش یابد و این درصد قابل توجهی است بخصوص در مورد عکس هایی که میخواهیم در سایت آپلود کنیم و جلوگیری کنیم از کاهش سرعت سایت. این موضوع بسیار پر اهمیت است در سئو سایت که بتوانیم عکس های با حجم کم و کیفیت بالا آپلود کنیم تا بتوانیم با توجه به قوانین گوگل که برایش سرعت آپلود سایت مهم است، بهترین جایگاه را بدست بیاریم.
چطور عکس های خورا به فرمت webp تبدیل کنیم
ممکن است برای ایجاد و ویرایش فایل های WebP با استفاده از Adobe Photoshop به یک افزونه نیاز داشته باشید. پس از نصب یک افزونه خوب و قابل اعتماد که با دستگاه شما سازگار است، این مراحل را دنبال کنید:
با استفاده از Photoshop یک تصویر ایجاد یا ویرایش کنید، سپس روی Save As کلیک کنید.
با استفاده از منوی Format فایل را به عنوان WebP ذخیره کنید.
نام و مکان فایل WebP جدید خود را انتخاب کنید و روی ذخیره کلیک کنید.
یک پنل تنظیمات می بینید که به شما این امکان را می دهد که فایل خود را بیشتر ویرایش کنید.
معایب استفاده از فرمت webp
اگر از فرمت WebP استفاده می کنید، این بسیار عالی است، چرا فقط 1.3٪ از وب سایت ها از آن استفاده می کنند. دلیل اصلی این است که WebP نسبتاً جدید است در بازی سایت ها و دیجیتال و اخیراً توسط مرورگرهای وب پیشرو و مشاهده تصاویر مورد استفاده قرار گرفته است. editing software.WebP توسط همه مرورگرها و نرم افزارها پشتیبانی نمی شود این یعنی Apple Safari و Internet Explorer از WebP پشتیبانی نمی کنند.امروزه فرمت WebP در مرورگرهای Google Chrome، Mozilla Firefox، Microsoft Edge و Opera پشتیبانی می شود. ویرایشگرهایی معروف مانند Gimp و Adobe Photoshop (اگرچه پشتیبانی فتوشاپ به یک افزونه برای ویرایش فایل های WebP نیاز دارد) است و همچنین از فرمت WebP پشتیبانی می کنند. با این حال این موضوع ممکن است در آینده تغییر کند، باید این محدودیت ها را بدانید. اگر می خواهید تصاویر WebP را در سایت خود ارائه دهید، در نظر بگیرید ذخیره سازی PNG/JPEG برای کاربران این مرورگرها که به سایتتون سر می زنند اضافه کنید، بخصوص در طراحی سایت فروشگاهی که قرار دادن عکس ها، تعداد آن ها و باز شدن آن ها مهم است. نمایشگرهای تصویر مانند Adobe Acrobat و Apple Preview نیز از WebP پشتیبانی نمی کنند و این موضوع بدی است.
نتیجه گیری
WebP یک فرمت تصویر نسل بعدی است که نسبت به پیشینیان خود مانند JPEG و PNG بهبود یافته است. فناوری های فشرده سازی پیشرفته ای را ارائه می دهد که می تواند کیفیت تصویر را در عین داشتن اندازه فایل کوچکتر حفظ کند.
در این مقاله، راههایی برای حل مشکلات مربوط به فرمت WebP را ارائه کردیم. ما نحوه استفاده از WebP در وردپرس و نحوه ذخیره آن را به صورت JPEG یا PNG بررسی کرده ایم. امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد تا در مورد WebP بیشتر بدانید و مشکلاتی را که ممکن است با آن مواجه شوید حل کنید.